Tidiga insatser för små barn med autism (EIBI)
Diagnosen autismspektrumtillstånd ges till barn som har stora svårigheter med kommunikation och samspel. Tyvärr har individer med autism i snitt lägra livskvalitet än individer utan diagnos. Det är därför viktigt att ge barn med autism stöd för att öka chansen till livskvalitet. De insatser för att stödja barn med autism med störst forskningsstöd är de som bygger på tillämpad beteendeanalys (TBA). Många barn med autism får enskilda insatser kring specifika svårigheter, exempelvis kring kommunikation eller för att minska problembeteenden om barnet skadar sig själv eller andra. Om ett barn har mycket svårigheter räcker det inte med insatser kring enstaka av dem, då behövs mångsidiga intensiva insatser (Early Intensive Behavioral Intervention, EIBI). Socialstyrelsen rekommenderar mångsidiga tidiga insatser till barn i förskoleålder som diagnosticeras med autism.

EIBI – en pedagogik med många namn

I EIBI jobbar hemmet och pedagoger med många olika områden med stöd från en handledare. Denna typ av insatser kallas ibland också för intensiv beteendeträning (IBT), ellermångsidiga intensiva beteendeinsatser (MIB). Insatserna bygger alltid på tillämpad beteendeanalys (TBA). EIBI brukar ges genom att personal från habiliteringen utbildat och handleder föräldrar och personal som i sin tur tränar på viktiga färdigheter med barnet, exempelvis inom områdena kommunikation, samspel, vardagsfärdigheter och motorik. Träningen brukar ges med en intensitet på 15-30 timmar i veckan. Det kan låta mycket, men det handlar om att utnyttja tiden som viktiga vuxna spenderar med barnet målinriktat för att de ska innehålla inlärningstillfällen för barnet. Görs insatserna på detta sätt känns de ofta som en del av vardagen. Exempelvis kanske vuxna ser till att barnet får träna på att be om mat och dryck på sitt kommunikationssätt under lunch och mellis.
Målet med EIBI
Beteendeanalytiska insatser bör alltid ha fokus på att öka självständighet och livskvalitet. Syftet med stödet är att barnet ska må så bra som möjligt och kunna göra så mycket som möjligt i sitt liv. Eftersom kärnsymptom vid autism är kommunikation och samspel är denna typ av färdigheter ofta de viktigaste att lära barnet. Exempelvis är det alla barns rätt att berätta vad man tycker och känner, vilket ofta är svårt för barn med autism. EIBI ökar barnets chanser att lära sig sådana färdigheter. Det är viktigt för alla vuxna runt barnet att reflektera kring om de färdigheter som barnet får lära sig är viktiga för barnets utveckling.
En annan viktig sak är att träna på färdigheter på ett sätt som har forskningsstöd. Detta ökar chanserna att barnet får nytta av de insatser som ges. Beteendeanalytiska insatser har i forskning visat sig kunna lära barn många olika färdigheter. Här kan du att läsa mer om tillämpad beteendeanalys.

Hur vi kan hjälpa till
CBA kan erbjuda utbildning och handledning till vuxna kring barnet som vill erbjuda sitt barn anpassningar och färdighetsträning. Det kan röra sig om båda enskilda insatser för specifika problem och hela program för färdighetsträning med övningar inom kommunikation, samspel, språk, motorik och ADL. Handledningen sker oftast med barnet närvarande genom att handledaren visar hur en övning går till och att barnets viktiga vuxna sedan får öva med barnet under coachning.
Är du förälder till ett barn med autism och vill ha mer information, så kika gärna under fliken förälder till barn med autism.